Ale Cyrk podsumowanie sezonu 2014 2015.jpeg Element M.jpeg Estrada Taneczna.jpeg Galeria prac w GOK.jpeg Estrada Regionalna jZ5zOahzis_big.jpeg Laureaci plebiscytu - Kwiat Tarniny.jpeg Moda ze Śląska - jedyna taka kolekcja.jpeg Szlakiem tarnowskich atrakcji.jpeg Szlakiem tarnowskich atrakcji - meta.jpeg Tygodnik Ziemi Opolskiej - Patronat Medialny.jpeg Wakacje z Kulturami Świata.jpeg Złota Tarnina laureaci konkursu.jpeg

DAWNY CHLEB BIEDNYCH ŚLĄZAKÓW NA PRZEDNÓWKU - DZIŚ DLA ŚWIADOMYCH I NOWOCZESNYCH

warsztaty-ola-poloczek.png

„Dawny chleb biednych Ślązaków na przednówku – dziś dla świadomych i nowoczesnych” Józefa Kantowa z Przywór - spotkania z dawnymi potrawami wiejskiej kuchni śląskiej ( w tym bezglutenowej) połączone z praktycznym wykonaniem potraw według dawnych przepisów. Odbędą się trzy spotkania każde poświęcone innej grupie produktów. Na koniec powstanie zbiór przepisów wraz ze zdjęciami.

  • PRZEPISY Z WARSZTATÓW

    01_NCK_DK_2016_klr.jpeg  Dzięki współpracy z Gminnym Ośrodkiem Kultury i finansowaniu projektu przez Narodowe Centrum Kultury w ramach projektu Dom Kultury+ Inicjatywy lokalne 2016,  powstał również zbiór wszystkich przepisów, według których przygotowaliśmy potrawy na warsztatach.

    Data publikacji: 02-11-2016 13:01
  • KASZA DLA OPORNYCH

    sospomidorowy.jpeg  Bohaterką trzecich warsztatów z cyklu „Dawny chleb biednych Ślązaków na przednówku – dziś dla świadomych i nowoczesnych” była kasza.

    Data publikacji: 24-10-2016 09:22
  • ZISTA I INNE SŁODKOŚCI

    68.jpeg  Drugie warsztaty z cyklu „Dawny chleb biednych Ślązaków na przednówku – dziś dla świadomych i nowoczesnych” były poświęcone prostym i szybkim, słodkim wypiekom z mąk bezglutenowych np. kruszonka, tradycyjnie wieńcząca kołocz, jako podstawa pysznego deseru. U nas z płatków i mąki owsianej. Po zdegustowaniu wszystkich wypieków żaden uczestnik warsztatów nie myślał o obiedzie.

    Data publikacji: 11-10-2016 12:07
  • PIERWSZE ZAJĘCIA W RAMACH PROGRAMU DAWNY CHLEB BIEDNYCH ŚLĄZAKÓW NA PRZEDNÓWKU - DZIŚ DLA ŚWIADOMYCH I NOWOCZESNYCH

    381.jpeg  Uczestniczki biorące udział w warsztatach spędziły na wspólnym gotowaniu, degustowaniu i dyskusji o śląskich potrawach pięć godzin. Spotkanie rozpoczęłyśmy od wprowadzenia historycznego. Wszyscy otrzymali też materiały opisujące właściwości poszczególnych mąk i kasz.

    Data publikacji: 20-09-2016 07:42
Newsletter
Kalendarz