NAM SIĘ TO UPIECZE - RELACJA PROJEKTU
Zadanie współfinansowane z budżetu Gminy Tarnów Opolski.
Pierwsze spotkanie
W tym cyklu gromadzono się przy stołach, na których zebrane zostały przykłady różnorodnych zbóż, mąki , nasiona roślin strączkowych oraz warzywa korzeniowe uprawiane na naszych ziemiach. W trakcie okraszonej anegdotami opowieści uczestnicy dowiedzieli się o tradycjach kuchni od czasów Piastów do okresu międzywojennego. Szczególnie skupiono się na rodzimych tradycjach stołu, ze szczególnym uwzględnieniem wykorzystania tarniny. Przeglądano stare książki kucharskie, przepisy klasztorne i domowe sztambuchy z recepturami pisanymi ręką babć i matek. Wybrano po kilka przepisów, które postanowiono przerobić tak, aby wśród składników znalazła się tarnina – w postaci surowej lub jako konfitura. Pomiędzy warsztatami uczestnicy dokonali ostatecznego wyboru trzech receptur, a także przygotowali tarninę do użycia.
08.10.2019r., Gminny Ośrodek Kultury filia w Raszowej
Fot. Ewa L.
Drugie spotkanie
To było istne szaleństwo ! zwyczajne i te bardziej egzotyczne składniki, odmierzanie i odważanie, gorące dyskusje w grupach… A potem … mmmm… wspaniałe zapachy roznoszące się z piekarników! I niecierpliwe oczekiwanie : upiekło się już czy jeszcze nie? Czy ten patyczek jest już suchy , czy jeszcze mokre? I w końcu! Jest! Wyszło wspaniale! Najtrudniejsze było oczekiwanie na wystudzenie ciast. Jeszcze dekorowanie, zrobienie kilku zdjęć. I wreszcie! Najprzyjemniejszy moment – DEGUSTACJA! Kto chce wiedzieć jak smakują wyborne ciasta powstałe z dodatkiem tarniny i solidną dawką wielkiej miłości – do gotowania, do tradycji, do bliskich, którym chcemy „usmacznić” życie…
No i na koniec wybór przepisów na potrawy wytrawne, które powstaną na kolejnym spotkaniu.
22.10.2019r., Gminny Ośrodek Kultury filia w Raszowej
Fot. Julia K. i Ewa L.
[file,id_cms='13703',type='image]
23.10.2019r., Filia GOK w Kątach Opolskich
Fot. Ewa L.
25.10.2019r., Gminny Ośrodek Kultury filia w Kosorowicach
Fot. Ewa L.
Trzecie spotkanie
05.11.2019r., Gminny Ośrodek Kultury filia w Raszowej
Fot. Julia K. i Ewa L.
06.11.2019r., Gminny Ośrodek Kultury filia w Kosorowicach
Fot. Ewa L.
14.11.2019r., Filia GOK w Kątach Opolskich
Fot. Ewa L.
Publikacją internetową książki wypieków „Słodko czy wytrawnie?” zakończyły się działania warsztatowe w ramach projektu „Nam się to upiecze!”. Podczas cyklu trzech spotkań uczestnicy odświeżyli i pogłębili swoją wiedzę o możliwościach gospodarczego i kulinarnego wykorzystania tarniny, jej walorach zdrowotnych i smakowych, miejscach występowania w naszej gminie. Z zainteresowaniem dowiedzieli się także co nieco o tradycjach polskiego stołu, historii upraw i wykorzystania niektórych roślin, sposobach ich przygotowania i podania. Ciekawym doświadczeniem było wertowanie dawnych i nowszych książek kucharskich - jak np. „365 obiadów za 5 złotych” Lucyny Ćwierciakiewiczowej, „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole „Marii Lemnis i Henryka Vitry’ego, „Kucharki litewskiej” Wincentyny Zawadzkiej, czy nowszych :”Kuchni śląskiej” , „Kuchni Polskiej. Uczestnicy warsztatów sięgnęli też do rodzinnych zapisków, a młodsi chętnie posiłkowali się Internetem. Każdy z zespołów – z Raszowej, Kątów Opolskich i Kosorowic – wybrał do realizacji 3 przepisy na ciasta słodkie i 3 – na wypieki słone. W trakcie zajęć podzielono się na mniejsze, kilkuosobowe grupy, z których każda zajęła się przygotowaniem jednego. Z entuzjazmem i ciekawością ważono, siekano, smażono, duszono… na koniec dzieło gotowe do wypiekania lądowało w piekarniku (z jednym wyjątkiem – wytrawnych pączków smażonych na oleju). I następowało najtrudniejsze – oczekiwanie. Wyjdzie czy nie? Będzie wyrośnięte czy zakalcowate? Jak będzie smakować? Wychodziło, wyrastało, dobrze, a nawet wybornie, smakowało! Degustacja była za każdym razem najmilszym punktem warsztatów. Wspólne biesiadowanie przy dziele rąk własnych i cudzych umożliwiło przedyskutowanie i ewentualne poprawienie przepisu, który w ostatecznym kształcie trafił do internetowej książki wypieków. Znalazły się w niej receptury wraz z uwagami i krótkimi komentarzami. Teraz tylko piec!
- 18.12.2019
NAM SIĘ TO UPIECZE - PODSUMOWANIE PROJEKTU
Podczas trwania projektu, powstało wiele dań, których składnikiem jest nasza herbowa roślina - tarnina. Dania te zostały sfotografowane, a przepisy dokładnie spisane - ich zbiór stanowi książka kucharska, z którą pragniemy się z Państwem podzielić!