NAM SIĘ TO UPIECZE - PODSUMOWANIE PROJEKTU
Publikacją internetową książki wypieków „Słodko czy wytrawnie?” zakończyły się działania warsztatowe w ramach projektu „Nam się to upiecze!”. Podczas cyklu trzech spotkań uczestnicy odświeżyli i pogłębili swoją wiedzę o możliwościach gospodarczego i kulinarnego wykorzystania tarniny, jej walorach zdrowotnych i smakowych, miejscach występowania w naszej gminie. Z zainteresowaniem dowiedzieli się także co nieco o tradycjach polskiego stołu, historii upraw i wykorzystania niektórych roślin, sposobach ich przygotowania i podania. Ciekawym doświadczeniem było wertowanie dawnych i nowszych książek kucharskich - jak np. „365 obiadów za 5 złotych” Lucyny Ćwierciakiewiczowej, „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole „Marii Lemnis i Henryka Vitry’ego, „Kucharki litewskiej” Wincentyny Zawadzkiej, czy nowszych :”Kuchni śląskiej” , „Kuchni Polskiej. Uczestnicy warsztatów sięgnęli też do rodzinnych zapisków, a młodsi chętnie posiłkowali się Internetem. Każdy z zespołów – z Raszowej, Kątów Opolskich i Kosorowic – wybrał do realizacji 3 przepisy na ciasta słodkie i 3 – na wypieki słone. W trakcie zajęć podzielono się na mniejsze, kilkuosobowe grupy, z których każda zajęła się przygotowaniem jednego. Z entuzjazmem i ciekawością ważono, siekano, smażono, duszono… na koniec dzieło gotowe do wypiekania lądowało w piekarniku (z jednym wyjątkiem – wytrawnych pączków smażonych na oleju). I następowało najtrudniejsze – oczekiwanie. Wyjdzie czy nie? Będzie wyrośnięte czy zakalcowate? Jak będzie smakować? Wychodziło, wyrastało, dobrze, a nawet wybornie, smakowało! Degustacja była za każdym razem najmilszym punktem warsztatów. Wspólne biesiadowanie przy dziele rąk własnych i cudzych umożliwiło przedyskutowanie i ewentualne poprawienie przepisu, który w ostatecznym kształcie trafił do internetowej książki wypieków. Znalazły się w niej receptury wraz z uwagami i krótkimi komentarzami. Teraz tylko piec!