NA TROPIE TARNINOWYCH SMAKÓW
„Na tropie tarninowych smaków”
W ramach operacji zostały przeprowadzone warsztaty pod nazwą ”Na tropie tarninowych smaków” w ośmiu sołectwach na terenie gminy Tarnów Opolski. Wzięło w nich udział 80 osób. W każdej placówce odbyły się trzy spotkania w 10 osobowych zespołach. Łącznie 80 godzin.
Pierwsze spotkanie 2 godz. – warsztaty edukacyjne wyposażające uczestników w wiedzę o walorach użytkowych, leczniczych i kulinarnych tarniny, obszarach jej występowania w okolicy oraz sposobach i zasadach jej pozyskiwania i przygotowania do użytku kulinarnego,
Drugie spotkanie 4 godz. - sposoby przygotowania przetworów z tarniny, łączenie tarniny z innymi owocami, wykonanie gotowych przetworów.
Trzecie spotkanie 4 godz.- przygotowanie potraw i deserów z użyciem owocu tarniny i przetworów z niej wykonanych.
Powstał zbiór przepisów kulinarnych na potrawy z użyciem tarniny, które zostały opublikowane w katalogu kulinarnym. Wydano 2000 sztuk egzemplarzy 20 stronnicowego poradnika kulinarnego zawierającego przepisy na potrawy powstałe podczas zajęć, który zostanie bezpłatnie rozpowszechniany.
Operacja przyczyniła się do podniesienia poziomu wiedzy o tarninie, sposobach jej pozyskiwania i przetwarzania. Uczestnicy udoskonalili umiejętności praktyczne w zakresie sztuki kulinarnej i zdrowego żywienia.
Organizacja warsztatów podniosła jakość życia i zapewniła możliwość ciekawego spędzenia czasu wolnego. Wzmocniła więź uczestników z miejscem zamieszkania. Przyczyniła się do ożywienia życia społeczno – kulturalnego w poszczególnych wsiach.
Na tropie tarninowych smaków - prezentacja multimedialna.pptx (4,45MB)
Na tropie tarninowych smaków - katalog z przepisami kulinarnymi.pdf (21,33MB) bezpłante egzemplarze dostępne również w placówkach GOK.