DAWNY CHLEB BIEDNYCH ŚLĄZAKÓW NA PRZEDNÓWKU - DZIŚ DLA ŚWIADOMYCH I NOWOCZESNYCH
„Dawny chleb biednych Ślązaków na przednówku – dziś dla świadomych i nowoczesnych” Józefa Kantowa z Przywór - spotkania z dawnymi potrawami wiejskiej kuchni śląskiej ( w tym bezglutenowej) połączone z praktycznym wykonaniem potraw według dawnych przepisów. Odbędą się trzy spotkania każde poświęcone innej grupie produktów. Na koniec powstanie zbiór przepisów wraz ze zdjęciami.
- 02.11.2016
PRZEPISY Z WARSZTATÓW
Dzięki współpracy z Gminnym Ośrodkiem Kultury i finansowaniu projektu przez Narodowe Centrum Kultury w ramach projektu Dom Kultury+ Inicjatywy lokalne 2016, powstał również zbiór wszystkich przepisów, według których przygotowaliśmy potrawy na warsztatach.
- 24.10.2016
KASZA DLA OPORNYCH
Bohaterką trzecich warsztatów z cyklu „Dawny chleb biednych Ślązaków na przednówku – dziś dla świadomych i nowoczesnych” była kasza.
- 11.10.2016
ZISTA I INNE SŁODKOŚCI
Drugie warsztaty z cyklu „Dawny chleb biednych Ślązaków na przednówku – dziś dla świadomych i nowoczesnych” były poświęcone prostym i szybkim, słodkim wypiekom z mąk bezglutenowych np. kruszonka, tradycyjnie wieńcząca kołocz, jako podstawa pysznego deseru. U nas z płatków i mąki owsianej. Po zdegustowaniu wszystkich wypieków żaden uczestnik warsztatów nie myślał o obiedzie.
- 20.09.2016
PIERWSZE ZAJĘCIA W RAMACH PROGRAMU DAWNY CHLEB BIEDNYCH ŚLĄZAKÓW NA PRZEDNÓWKU - DZIŚ DLA ŚWIADOMYCH I NOWOCZESNYCH
Uczestniczki biorące udział w warsztatach spędziły na wspólnym gotowaniu, degustowaniu i dyskusji o śląskich potrawach pięć godzin. Spotkanie rozpoczęłyśmy od wprowadzenia historycznego. Wszyscy otrzymali też materiały opisujące właściwości poszczególnych mąk i kasz.